Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Leven in Deventer

PEEVES

Geschenk generaal Gibson terug op zijn plek

5 dec.
Door: Gemeente Deventer
Op maandag 4 december heeft burgemeester Andries Heidema het Jeep-vlaggetje dat generaal Gibson schonk aan de Deventer bevolking terug gekregen van Duco Avis van het gelijknamige Veilinghuis in Zutphen. Het vlaggetje komt terug op de plek waar het decennialang hing: op een prominente plaats in het stadhuis.

Generaal T.G. Gibson schonk het vlaggetje op 3 mei 1970 aan Deventer als dank voor de gastvrije ontvangst door de bevolking in de 25 jaar na de bevrijding.

Dank aan Duco Avis
Hoe het vlaggetje op de veiling terecht is gekomen is onduidelijk. Waarschijnlijk is het opgeborgen toen de verbouwing van het stadhuis begon en per ongeluk tussen afgeschreven meubilair terecht gekomen. Burgemeester Heidema: “Ik vind het fantastisch dat Duco Avis het geheel belangeloos heeft teruggegeven. Ik kan hem daar niet genoeg voor bedanken.”

Groot historisch belang
De burgemeester is opgelucht dat het geschenk van Gibson veilig terug is in het stadhuis. Heidema: “Dit is een object dat van groot historisch belang is voor de Deventer bevolking. Het is een tastbare herinnering aan de bevrijding en onze bevrijder Gibson. Maar het staat ook voor de gastvrijheid van de Deventenaren.”

Deventer Ereburger
Generaal Gibson was de commandant van de 7e Canadese brigade, die Deventer op 10 april 1945 bevrijdde. Op 22 april 1945 werd hij benoemd tot 1e Ereburger van Deventer. De T.G. Gibsonstraat is naar hem vernoemd.

De generaal
Op het gebouw 'De Generaal' in deze straat onthulden op 5 mei 2015 zijn zoon Graeme Gibson en burgemeester Heidema een plaquette ter ere van de in 1986 op 77-jarige leeftijd overleden brigade-generaal.

Deel dit bericht

of kopieer deze url: