Login met google

Login met je eigen account

Wachtwoord vergeten?

Leven in Deventer

DelicaTessa

Ontwerpen Egbert Scheffer gaan de wereld over

22 jun.
Door: Egbert.EGD
Schilder met stanleymes

Ontwerpen Egbert Scheffer gaan op Grolschverpakkingen en -glazen de wereld over.

Een fervent bierdrinker is hij niet. Sterker: ,,Ik drink helemaal geen bier.’’ Was getekend Deventenaar Egbert Scheffer (33), wiens ontwerp wereldwijd de jubileum verpakkingen van Grolsch sieren. Het biermerk bestaat 400 jaar en nodigde 400 kunstenaars uit een jubileumontwerp te maken voor verpakkingen buiten Nederland. Voor flessen, blikken, kartonnen houders en glazen. Tot zijn verrassing behoort Scheffer tot de 2 schilderijen die daar voor uitgekozen waren. ,,Ik zat te stuiteren op mijn stoel.’’
In Deventer is hij misschien beter bekend als ".EGD", zijn logo dat op allerlei plekken opduikt. Op lantaarnpalen, langs honkbalvelden, in het café en niet in de laatste plaats op de digitale snelweg. Egberts Grafische Decoraties. Gedetailleerd, kleurrijk en gemaakt met sjabloon en spuitbus.

Geïnspireerd door straatkunst. ,,Ik schilder met stanleymes’’, zegt hij weleens gekscherend, doelend op het minutieus uitsnijden van sjablonen. ,,Monnikenwerk.’’ Dit doet hij nu tien jaar, sinds vijf jaar onder de bedrijfsnaam Egbert.EGD. Werkend vanuit het Havenkwartier en op locatie. Voor bedrijven, particulieren, startende ondernemers, scholen en zelfs kinderfeestjes. Bewapend met spuitbus, dat is een ding dat zeker is. ‘Stencil art’ noemt Scheffer het. Nu dus ook op de verpakkingen van Grolsch. Het begon allemaal vorig jaar augustus. Een collega kunstenaar, Davor Smoljan, nodigde Scheffer uit mee te doen aan de wedstrijd van het biermerk. Die werd gehouden in een loods op de NDSM-werf in Amsterdam. Een soort Havenkwartier, maar dan acht keer zo groot. Daar liep Scheffer, tussen zijn helden. Mensen uit de graffiti-scene, tegen wie hij huizenhoog opkijkt. ,,Ik dacht ‘Wat doe ik hier?’’’ Drie workshopdagen kregen de mannen en vrouwen met spuitbus vier uur de tijd een schilderij te maken. Op een doek van vijftig bij vijftig centimeter. Scheffer had al een ontwerp klaar, waardoor het hem lukte drie exemplaren te fabriceren. Maandenlang hoorde hij niets, tot hij kort geleden een bericht kreeg van Grolsch dat het bedrijf één van zijn schilderijen had geschonken aan de directeur van moederconcern Sab Miller. Min of meer terloops ontdekte Scheffer dat zijn ontwerp ook een kartonnen verpakking siert. En later bleek dat zijn spuitwerk zelfs op een glas prijkt, samen met een ontwerp van Ghica Popa uit Boekarest.

 ,,Waarom Grolsch mij geselecteerd heeft weet ik eigenlijk niet. Dat hebben ze ook niet gezegd. Ik denk dat het te maken heeft met de groene kleur van mijn ontwerp.’’ Zijn werk is sowieso toegankelijk, zegt Scheffer. Op sociale media maakte hij zichzelf populair met de skyline van Deventer. Dit schilderde hij onder andere voor het nieuwe pand van Auping en tweet er een foto van. ,,Ik heb daarna enorm veel aanvragen gehad, vooral uit Deventer. Blijkbaar ben ik niet alleen verliefd op die skyline, maar is heel Deventer dat.’’

Hij is geboren en getogen in de stad aan de IJssel. Ontdekte graffiti op de mavo en maakte tekeningen tijdens de wiskundeles. Illegaal spuitwerk op muren plaatsen was voor hem de uitdaging niet. Het ging Scheffer al snel om mooie dingen maken. De muren van zijn atelier zijn een fraaie staalkaart van zijn passie. Woody Allen, Elvis Costello, de Beatles en de Nederlandse rapper Winne staren de bezoeker aan. In een bont kleurenpalet. Gebonden aan Grolsch is hij overigens niet, want ook Freddy Heineken schilderde hij al eens. Binnenkort verschijnt het vijfjarig jubileumboek met een bundeling van zijn werk. Daar mag op gedronken worden, al zal Scheffer de goudgele rakkers aan zich voorbij laten gaan.

Bron: De Stentor Deventer, Geschreven door: René Vorderman 


Deel dit bericht

of kopieer deze url: